Det var gäddan!

Ibland överraskas man av underliga fiskepass och annorlunda händelser, det är inte alltid de där riktigt spektakulära fiskarna skapar de roligaste minnena men kvällen är underbar. Siktet är inställt på abborre, spö och bete är anpassat för abborre, hela kvällen känns helt enkelt abborre.  Vi börjar med att nöta krok vid en av våra favoritplatser och snart offras favoritjiggen till den undre världen i ett gigantiskt bottennapp. Vid bron står det en metande herre och han har dragit flera fina borrar, men våra jiggar och spinnare verkar inte locka till hugg. Funderar på om det inte står en gädda och lurar i strömfåran och håller abborrarna på avstånd så till slut är jag beredd att ge upp och testa ett annat ställe. Christian däremot nöter vidare med sin minimala spinnare och sitt ultralätta sexfotspö. Plötsligt sitter det till slut en fisk på kroken, det verkar vara något större och Christian skruvar frenetiskt på slirbromsen och grymtar något om klen lina och avsaknad av en rekorderlig tafs. Virvlarna i vattenytan är det minsan inget fel på men gäddan bökar en bra stund ner mot botten innan den visar sig i hela sin skönhet. Det visar sig bli problem med landningen, linan är på tok för tunn och håven ligger ohjälpligt under en massa bråte i bagaget, den metande herren som dröjt sig kvar erbjuder huggkrok men till slut lyckas gäddan bärgas för hand, vågen stannar på personbästa (lätt utrustning).  Vi åker till nytt ställe och nya möjligheter, här testar vi med groteska wobblers och tunga jerkbaits utan resultat, det smakar gott med en kvällsfika i väntan på hugg innan vi fiskar av området en gång till. Till slut får även jag känna fisk på kroken, en liten gädda som i bästa fall väger halvkilot lever rövare en stund innan den snällt följer med ända upp på land. Gäddsnärtan tar en bra stund att återinsätta och vi turas om att hålla den på rätt köl, funderar på att trots allt förpassa gäddan till evigheten när den plötslig får tokspelet, jag blir fullständigt nerstänkt när gäddan likt en fladdrande flundra studsar rakt in i den lodräta klippkanten och knockar sig lealös igen. Efter en evighet vänder sig gäddan äntligen om och försvinner ner i djupet. Vi testar några kast i Ävrökanalen på hemvägen men det blir inga fler påslag denna sköna försommarkväll.

Gädda till kära mor?

Härom veckan när jag besökte föräldrahemmet kom det på tal var all fisk egentligen tar vägen. -Det vore gott med en gädda, det var så länge sedan (fick jag höra). Med andra ord önskade mor färsk fisk i födelsedagspresent.     Idag fiskar Christian och jag återigen runt Ävrö och Äspö, närmare bestämt vid Mälen. Denna gädda lyckades nästan bita sig själv i stjärten och blev dubbelt krokad.    Gädda i falukorvsformat?    Tänk, för mång år sedan bars all fisk hem till rensbordet, men för ett tiotal år sedan upptäcktes fördelen med att låta firrarna simma vidare, på så sätt kunde fiskepassen förlängas. Det gick till och med så långt att till slut släpptes det tillbaka mer fisk än det fångades?   Foto: Christian E.   Väl hemma konstaterade jag att fil’ekniven behöver sig en omgång hos skärsliparen, men mor blir glad?

Vad gör abborrarna en onsdagskväll efter jobbet 2015-09-23?

-Ja, vad har dom igentligen för sig?     Bättre en borre i handen än tio i… Är man stor och stark ska man vara snäll mot de små! Det var gäddan vilken bifångst.    Kvällens i särklass bästa bete fanns inte i min betesbox?      Ett nytt perspektiv på abborrefiske?      Det går mot kväller!       Nu återstår bara hemfärd, kvällen har varit fantastisk och som vanligt får jag erkänna mig besegrad av abborrarnas okrönte överman?      

I väntan på näbbgäddan!

En kall och mörk vinter med tjock is och djup snö bjöd en frusen fiskare på få ljusglimtar, det normalt så trevliga pimpelfisket gjorde vare sig mig eller abborrarna ett dugg piggare. Isen släppte sitt frostiga grepp runt holmar och skär i Kalmarsund, men siken verkade extratrög och behagade bara hugga vid ett fåtal tillfällen.Men nu ligger årets första månaders  vedermödor bakom mig och den värmande majsolen sätter fart på både kropp och själ.

Säsongen närmar sig då näbbgäddan stryker förbi vår del av kusten och det är endast några veckor tills de blanka jägarna kommer att bjuda på sinnessjuka fajter och spektakulära hopp, m.a.o. är det hög tid att göra ordning båten och få den i sjön.

Pärlan har körts hem från vinterförvaringen och det ska putsas och fejas, kaffet dricks i trädgården ackompanjerad av fågelsång och glada vårtjut från grannens ungar.  Gräsklipparna surrar åter i villaområdet och maskrosorna växer.

Den lilla dammen där betesfisk ska simma runt är rensad och fontänen porlar härligt i eftermiddagssolen.

 

 

Tobisdragen pimpas och modifieras, wire och wirelås pressas samman, allt för att få lagom avstånd mellan bete och krok. Jag brukar uteslutande använda Tobisdrag eller liknande till ”näbbissarna”, ju fler färger desto bättre eftersom man aldrig vet vad som frestar mest, rött eller grönt funkar för det mesta. Trekrokarna plockas bort och ersätts med en mindre i änden på en stålwire, fyra-fem centimeter mellan drag och trekrok fungerar bra. För att göra fajten ännu lite roligare använder jag ett långt lättviktsspö med mjuk spötopp för att uppnå så stor direktkontakt som möjligt.

Förra säsongen testades konceptet med att ta bort trekroken helt och hållet, istället användes några decimeters silkesgarn (det fungerade någorlunda). Häftigast var att landa näbbgädda kroklöst. Nackdelen var att det fintandade garnityret behagade trassla in sig så till den milda grad att det blev problem med återisättningen.

Härom kvällen ringde en kusin som det var länge sedan jag träffade, det visade sig att hon hade hittat en ny kärlek som är inbiten fritidsfiskare och nu hade det smittat av sig. Jag lovade en näbbgäddetur framöver och så får det bli!

Just nu är det förbud på gäddan och abborren i vår del av Kalmarsund, men som sagt, båten måste sjösättas för nu är snart näbbgäddan här.

 

 

Några bilder från förra årets näbbgäddefiske får avsluta detta inlägg.

Näbbgäddefjäll på händerna är en av alla trevliga
Näbbgäddefjäll
Näbbgäddefjäll
företeelser, man har oftast med sig dom ända hem och man hittar alltid ett till någonstans! Fördelen är att man får med sig beviset på ett lyckat fiske om det mot all förmodan skulle finnas några tvivel.

Nicke
Nicke
Här är en bild på en av mina fiskekamrater, frågan är vem som skiner mest, näbbgäddan eller fiskaren.
En go dag i Kalmarsund helt enkelt!
Glad som en lax!

Glad som en lax!

Fiskelyckan kan man inte ta fel på, men så var det en av
de de där härliga stunderna när solen sken och näbbgäddorna var tokroliga.
Vi syns!

När röven får råda!

Ibland – men bara ibland, undrar jag vad jag egentligen håller på med. Man lägger ner mycket energi på att bara försöka komma loss för att ta sig en mer eller mindre välförtjänt fisketur. Det planeras hit och dit, stuvas om i kalendern, bara för att bli varse om att när tid finns så djävlas vädret!

 

Är man som jag mentalt handikappad i min längtan efter den adrenalinstinna stimulansen som flödar vid minsta lilla hugg, ja då bara måste man ut på havet.              Det spelar ingen roll om det blir fisk eller inte, huvudsaken är att få vara Där, med både hjärnan och hjärtat.

Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att fisketuren är fiskeidiotens fysiska och psykiska batteriladdare. Resonerar man vidare innebär det även att själens batteri måste vara delvis urladdat för att få ekvationen att gå ihop, hur skulle det se ut om batteriet satt i laddaren hela tiden?

Förmodligen skulle det gå mot en viss överhettning med katastrofala biverkningar som följd, m.a.o. fiska ofta men inte alltid!

Nu sitter man då ytterligare en fredag på jobbet och längtar till morgondagens planerade fisketur. De välbetalda rövhålen på SMHI har utfärdat kulingvarning och uppehållsväder. Undrar vad dom menar med  uppehållsväder? För att det ska vara uppehåll måste det rent logiskt regna minst hälften av tiden, vet i f´n vad man ska tro.

Nu är jag så pass naiv så att jag än så länge inte tror på ett ord av vad meteorologen har sagt, jag lär bli varse i morgon bitti.

Antagligen, med största sannolikhet, ger jag mig ut på havet oavsett vad det är för väder, bara för att konstatera att draggen vägrar greppa bottnen, det kommer överhuvudtaget inte vara möjligt att ankra upp där fisken finns. Jag kommer i min dumhet i alla fall få mitt batteri laddat eftersom jag som vanligt låter röven råda.

Hur det gick? Jo, röven hade rätt men abstinensen försvann!

Siktrubbel vid strömmen.

En morgon i början av sikfisket för många år sedan då isen hade släppt in till Oknöström blev jag varse om att det fanns en riktig skitgubbe som gjorde i princip vad som helst för att komma åt de bästa ställena. Det spelade ingen roll var när eller hur, han betedde sig allmänt buffligt och till och med hotfullt om så krävdes.

Denna morgon kom jag till strömmen lite senare än vanligt men det fanns plats för att rigga mina spön. Endast en äldre liten herre vid namn Penti var på plats före mig, som sig bör så växlade jag några trevliga ord med honom och fick hans tillåtelse att ta platsen bredvid honom, givetvis med en spöluckas mellanrum som var och fortfarande än i dag tillhör vett och etikett. Det förflöt någon timma och vi åt frukost tillsammans och småpratade om sikfiske och annat när plötsligt en gammal vit Volvokombi tvärnitar uppe på grusparkeringen.

Ut hoppar en man i sextioårsåldern, sliter snabbt fram några spön ur bagaget och skyndar hastigt mot oss nere på stranden. Döm om min förvåning när han tar sikte på den ”obefintliga” luckan mellan alla spön som redan står på stranden. Jag påtalar så snällt jag kan att det inte finns någon plats mellan våra spön eftersom våra linor effektivt täcker allt tänkbart fiskeutrymme, dessutom är det gott om plats till vänster om mitt yttersta spö, säkerligen en sträcka på minst femtio meter med bra sikbotten.

Då kontrar han med att han minsann också har rätt att fiska och dessutom har han bara två spön, så nog ska han få plats han också. Det är vid det här tillfället det börjar jäsa innombords, jag vet att han inte kommer att visa någon som helst hänsyn, dessutom har han lyckats tända stubinen och det är bara en tidsfråga innan jag kommer att brisera.

Gubbaset tar sats och kastar okontrollerat tvärs över min yttersta lina, så har fajten börjat, vem kommer att ge sig först? Jag greppar mitt yttersta spö, ger lite slaklina och backar upp i slänten innan jag med höjd spötopp börjar veva in, som planerat ser jaghur gubbaträckets lina slaknar samtidigt som jag hastigt tar in mitt tackel. Gubben märker ingenting eftersom han är vid sin bil och och rotar i bagaget, jag ser att han håller på att rigga sitt andra spö. Jag häktar av den uppfiskade linan från min krok och nu ligger en ansenlig mängd slaklina vid strandkanten helt enligt planen, sedan kastar jag snabbt ut mitt tackel så att det om möjligt finns ännu mindre utrymme.

Gud vilken tillfredsställelse jag känner när jag snäsigt påtalar att han åtminstonde kunde lära sig att kasta rakt. Jag hör hur han muttrar någonting om att han fiskat sik i över tjugo års tid, så han vet nog hur man kastar ut ett tackel. Vad jag vet har jag aldrig sett denne man tidigare och nog hade jag kommit ihåg en sådan ärkenöt om jag stött ihop med honom tidigare.

Nu har han hämtat nästa spö från sin bil och han tar sats och kastar sitt paternoster-tackel tvärs över två av den lille finnens linor till höger om mig. Han har alltså en klar strategi att samla linor och bereda sig plats, kosta vad det kosta vill. Nu väntar jag med spänd förväntan på hur Penti ska reagera och det dröjer inte länge innan han med viss irritation i rösten piper, -det där var väl onödigt, det finns väl gränser för hur dumt man får bete sig. Uttalandet tar skruv och nu börjar gubbidioten snäsa och skälla ut min fiskegranne så att finnen mest liknar en fågelholk, vem kunde ana att det fanns ett sådant rötägg och att just vi skulle bli drabbade.

Hur som helst har min stubin brunnit ända in till krutdurken, måttet är rågat och alla gränser för vad anständighet innebär har för länge sedan passerats. Nu skiter jag helt enkelt i allt vad konsekvenser heter för här gäller det att statuera exempel. Näsa mot näsa konfronterar jag gubbjäveln och talar om för honom vilket praktarsle han är.

Nog försöker han både en och två gånger att tjafsa tillbaka men vid detta laget tycker jag att han enbart ska knipa käft och packa sig därifrån. Under högljudda protester packar han ihop sina spön, slänger in dom i bagaget och gasar iväg så att det sprutar grus över parkeringen.

När dammet lagt sig lägger sig även ilskan när jag upptäcker att en av mina markörer har gått ner i backen, en fin tvåkilos sik landas och resten av förmiddagen ger ytterligare några sikar, framför allt slipper vi fler störningar på stranden denna så annars så fina vårdag.

Gädd och abborreförbudet

Gädda eller abborre?
Hej, reglerna ang. handredskapsfiske är solklara, det är bara att läsa på kommunens egen hemsida vad som gäller. Problemet som jag upplever det, är att stora delar av allmänheten inte är införstådda i vad lagarna säger. Ta t.ex. förbudet för gädda och abborre som råder i Kalmarsund mellan första april och sista maj som flera tolkar som ”totalt fiskeförbud” helt utan åtanke på att det finns en del andra sorters fisk som man får fiska under aktuell period. (lax, id, sik, strömming m.m.).

Skulle man av någon outgrundlig anledning av misstag få en gädda eller abborre under förbudsperioden ska man enl. reglerna självklart släppa tillbaka dessa på fångstplatsen. Själv har jag under alla års sikfiskande fått endast en abborre och det var dessutom utanför förbudszonen.Skylten på grusparkeringen vid Oknöström talar sitt tydliga språk men det är int många som tar sig tid att läsa och förstå.

I våras när jag en skön afton med strålande solsken höll på att sätta mask på kroken för en timmes sikfiske vid strömmen, förstördes kvällsfriden av en nitisk ”fiskekontrollant” som ilsket hängde på signalhornet och hötte med näven, först trodde jag att det var någon jag kände och vinkade glatt tillbaka. En herre som helt tydligt inte hade sin bästa dag och helt klart kände sig manad att höja rösten, började skälla ut mig efter noter, jag förstod genast att här var en man som inte hade torrt på fötterna och började därför förklara att jag skulle meta sik samtidigt som jag demonstrativt höll fram en liten kompostmask.

Jag fick upprepa ordet ”sik” ett par gånger innan han började förstå att han var ute i ogjort ärende. När han väl insett detta (trodde jag), var vi överrens om att hans påtagna uppgift i ”samhällets tjänst” var nog så viktig eftersom det förmodligen fanns de som inte respekterade förbudet på gädda och abborre. Döm om min förvåning när denna burdusa gentleman vände sig om och skrek min bils registreringsnummer till sin fru som satt kvar i den gamla Renaulten. Kvällsfriden var obönhörligen både rökt och gravad.

Det borde finnas regler för hur man beter sig mot sina medmänniskor, kanske var det alldeles för länge sedan som denne herre gick i söndagsskolan, vad vet jag? Hur som helst förärades den trångsynta mannen kvällen därpå med valda delar av Fiskeriverkets regler i sin brevlåda.

Kan inte kommunen sätta upp fler tydliga skyltar ang. gädda och abborre? Det är av yttersta vikt att uppsatta skyltar inte kan feltolkas, det skapar onödig irritation för de som tror sig veta samtidigt som irritationen överförs till dom som bemödat sig med att läsa fiskeriverkets regler.

 Det ska trots allt vara avkopplande att ta sig en fisketur!