Näbbgäddorna

Så var då äntligen båten i sjön, dock inte utan problem med batteriet som var heldött, med nytt batteri startade motorn utan problem och jag passade på att testa näbbissarna när jag ändå var ute på sjösättningsrunda. Näbbissarna är redan på plats, trots segdragna rapporter från skånekusten är det fullt ös här och nu. Några stycken fick syna botten i båten innan det var dags att ta sig hem och fixa käk till grabben efter skolan. Inga problem med att få med honom på en kvällsrunda. Blev tyvärr denna sköna afton totalt förnedrad av sonen som drog den ena näbbgäddan efter den andra. Själv fick jag nöja mig med några enstaka hugg och lite ont i ryggen.

20120522-184340.jpg

I väntan på näbbgäddan!

En kall och mörk vinter med tjock is och djup snö bjöd en frusen fiskare på få ljusglimtar, det normalt så trevliga pimpelfisket gjorde vare sig mig eller abborrarna ett dugg piggare. Isen släppte sitt frostiga grepp runt holmar och skär i Kalmarsund, men siken verkade extratrög och behagade bara hugga vid ett fåtal tillfällen.Men nu ligger årets första månaders  vedermödor bakom mig och den värmande majsolen sätter fart på både kropp och själ.

Säsongen närmar sig då näbbgäddan stryker förbi vår del av kusten och det är endast några veckor tills de blanka jägarna kommer att bjuda på sinnessjuka fajter och spektakulära hopp, m.a.o. är det hög tid att göra ordning båten och få den i sjön.

Pärlan har körts hem från vinterförvaringen och det ska putsas och fejas, kaffet dricks i trädgården ackompanjerad av fågelsång och glada vårtjut från grannens ungar.  Gräsklipparna surrar åter i villaområdet och maskrosorna växer.

Den lilla dammen där betesfisk ska simma runt är rensad och fontänen porlar härligt i eftermiddagssolen.

 

 

Tobisdragen pimpas och modifieras, wire och wirelås pressas samman, allt för att få lagom avstånd mellan bete och krok. Jag brukar uteslutande använda Tobisdrag eller liknande till ”näbbissarna”, ju fler färger desto bättre eftersom man aldrig vet vad som frestar mest, rött eller grönt funkar för det mesta. Trekrokarna plockas bort och ersätts med en mindre i änden på en stålwire, fyra-fem centimeter mellan drag och trekrok fungerar bra. För att göra fajten ännu lite roligare använder jag ett långt lättviktsspö med mjuk spötopp för att uppnå så stor direktkontakt som möjligt.

Förra säsongen testades konceptet med att ta bort trekroken helt och hållet, istället användes några decimeters silkesgarn (det fungerade någorlunda). Häftigast var att landa näbbgädda kroklöst. Nackdelen var att det fintandade garnityret behagade trassla in sig så till den milda grad att det blev problem med återisättningen.

Härom kvällen ringde en kusin som det var länge sedan jag träffade, det visade sig att hon hade hittat en ny kärlek som är inbiten fritidsfiskare och nu hade det smittat av sig. Jag lovade en näbbgäddetur framöver och så får det bli!

Just nu är det förbud på gäddan och abborren i vår del av Kalmarsund, men som sagt, båten måste sjösättas för nu är snart näbbgäddan här.

 

 

Några bilder från förra årets näbbgäddefiske får avsluta detta inlägg.

Näbbgäddefjäll på händerna är en av alla trevliga
Näbbgäddefjäll
Näbbgäddefjäll
företeelser, man har oftast med sig dom ända hem och man hittar alltid ett till någonstans! Fördelen är att man får med sig beviset på ett lyckat fiske om det mot all förmodan skulle finnas några tvivel.

Nicke
Nicke
Här är en bild på en av mina fiskekamrater, frågan är vem som skiner mest, näbbgäddan eller fiskaren.
En go dag i Kalmarsund helt enkelt!
Glad som en lax!

Glad som en lax!

Fiskelyckan kan man inte ta fel på, men så var det en av
de de där härliga stunderna när solen sken och näbbgäddorna var tokroliga.
Vi syns!